Skip to main content


Tips voor een succesvolle overgang naar weiderantsoen

AgriNutrition blije koeien

Elk voorjaar wordt uw vee de weide ingestuurd dat klinkt eenvoudig maar er komt meer bij kijken. Voor een succesvolle overgang komt het nodige kijken immers, samen met een stevige verandering in voer en omgeving, vertegenwoordigt het een periode van stress. Daarom kan het grote gevolgen hebben als het niet goed wordt begeleid.

Om u zoveel mogelijk te begeleiden in deze belangrijke periode, hebben we een aantal aandachtspunten voor een succesvolle weide-overgang opgesomd.

Een geleidelijke overgang

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een geleidelijke overgang van +/- 3 weken is. We starten met een paar uur (3-4 uur) in de middag met de volle pens. Dit is in feite de tijd die nodig is voor de micro-organismen van de pens om zich aan te passen aan een nieuw rantsoen. Tijdens de eerste dagen van deze periode zullen we een deel van het winterrantsoen blijven voeren om spijsverteringsstoornissen te voorkomen.

Het jonge voorjaarsgras is rijk aan ruw eiwit, oplosbare suikers maar heel vaak laag in vezels. Daarom is het goed om naast vers weidegras een graskuil laag in eiwit of maïskuil te voeren. Om herkauwen te bevorderen, kan het ook nuttig zijn om extra structuur (wat stro) in het rantsoen op te nemen.

Als het gras al vrij overvloedig lijkt, beperk dan het perceel weide dat toegankelijk is voor uw herkauwers of beperk de duur van het beweiden, om overmatige opname te voorkomen.

Controleer de lichaamsconditie van uw herkauwers

Het is belangrijk om de gezondheidstoestand van uw herkauwers te controleren voordat u ze in de wei loslaat. Een stevige rantsoenovergang kan ervoor zorgen dat ze afvallen. We raden u aan speciale aandacht te besteden aan afgekalfde melkkoeien en vaarzen.

Vertraag de spijsvertering door extra vezels op te nemen

Het is essentieel om de spijsvertering van uw herkauwers te vertragen. Het eerste voorjaarsgras bevat praktisch geen vezels, daarom adviseren we om het verbruik van effectieve vezels te bevorderen door hooi of stro beschikbaar te stellen. Het verstrekken van extra vezels in het rantsoen zal de zuurtegraad van het gras reguleren, bicarbonaat en zout zijn hierbij zeer nuttig.

Het gebrek aan vezels kan in zeer korte tijd een daling van de pens-pH en bijgevolg een overproductie van zuren (acidose) veroorzaken. Deze pathologie kan gevolgen hebben die rampzalig kunnen zijn voor uw herkauwers:

  • een daling van het vetgehalte van melk
  • een onregelmatige eetlust
  • een slappe consistentie van de mest
  • hoefproblemen
  • leverabcessen
  • stoornissen en laesies in de pens

Om ervoor te zorgen dat de zuur-basebalans bij uw herkauwers op peil blijft, adviseren we u om het vetgehalte van de melk te controleren tijdens de aanpassingsfase aan het nieuwe dieet (de 3 weken overgang waar we het in punt 1 van dit artikel over hebben). Een afname van het melkvetgehalte is vaak een van de eerste tekenen van acidose.

Anti parasitaire voedingssupplementen toedienen

Interne parasieten kunnen talrijk zijn. De belangrijkste zijn de long- en darm strongles evenals de trematoden (zuigwormen): kleine en grote leverbot en het paramphistoom op de wanden van de pens. De economische verliezen in dit verband zijn bekend. Daarom is het bij inscharen belangrijk om voedingssupplementen toe te dienen, zoals een likemmer om preventief de weerstand op te bouwen tegen deze parasieten en om de gezondheid en immuniteit van uw dieren te behouden.

Het toedienen van voedingssupplementen rijk aan mineralen

Op het moment van inscharen is het gras vaak nat en laxerend. Bovendien is het jonge gras vaak laag in belangrijke mineralen zoals magnesium en natrium. Daarom wordt op het moment van beweiden de voedseltransit versneld en wordt de spijsvertering daarom verstoord. De opname van magnesium wordt minder effectief en een tekort kan aan de oorsprong liggen van grastetanie (kopziekte). Preventie en op tijd (1 maand voor inscharen) extra magnesium voorzien kan dit voorkomen. Magnesium kan in verschillende vormen worden toegediend.

Vergeet ook niet om uw dieren altijd te voorzien van een zoutsteen of een likemmer om de tekorten aan natrium weg te ‘likken’.

Aandacht voor de klauwen van uw vee

Verwaarloos de klauwen van uw vee niet tijdens de eerste dagen beweiden. Na een lange opstaperiode is de hoorn van de klauw zachter en de steenachtige paden van de weiden kunnen ze beschadigen en laesies (abcessen) en kreupelheid veroorzaken. Vergeet dus niet om de klauwen van uw herkauwers te onderzoeken en een bekapbeurt uit te voeren voor het uitje in de wei als u merkt dat de toestand hiervan niet voldoende is. Zorg er ook voor dat u de paden en toegangen onderhoudt: vermijd putten of spoorvorming. Dit verhoogt het comfort van uw dieren wanneer ze heen en weer gaan naar de weiden.

HooFoss Hoofs NL

Controleer waterpunten en bodem PH

De waterpunten moeten worden gecontroleerd, zodat de kudde voldoende schoon water heeft. Ook adviseren wij u om periodiek een bodemanalyse uit te voeren om de pH te controleren en een goede grasopbrengst te garanderen.

Beperk parasieten

Het wordt aanbevolen om overbegrazing te voorkomen, omdat de larven meestal op 5 cm van de grond worden gevonden.

Aandacht besteden aan vliegen en knutten

Vliegen en knutten veroorzaken heel veel onrust bij de dieren. Een ander gevaar ligt in het feit dat insecten overdragers van vele ziekten kunnen zijn. Ze worden voornamelijk gevonden bij warm en vochtig weer. Om de kudde tegen deze insecten te beschermen moet preventief worden gewerkt. Dit kan door middel van externe anti parasitair diergeneesmiddelen of via afweermiddelen via een mineraal voedingssupplement rijk aan knoflook (erkend om zijn insecten-werende eigenschappen).