1
U bevindt zich hier: Nederlands | Veehouders | Actueel | Mineralentekorten tijdens weideseizoen

Mineralentekorten tijdens weideseizoen

 

Koeien in wei

 

Het ene grasland is het andere grasland niet. De voedingswaarde en hoeveelheid mineralen hangt o.a. af van het type bodem, soort en kwaliteit van het  gras en andere planten. Er is bijvoorbeeld een kopertekort op veengronden, minder goed doorlatende klei- en zandgronden en jonge zeekleigronden. Vers gras van zandgronden bevat minder calcium dan vers gras van kleigronden.

Bij een te hoog zwavelgehalte in vers gras kan de koe minder goed koper en selenium opnemen. Bij een tekort aan selenium kan de weerstand dalen en kunnen er meer vruchtbaarheidsproblemen voorkomen. De AgriBloc likemmer bevat organisch selenium, zodat u makkelijk extra (goed opneembaar) selenium aan uw koeien kan geven.

AgriBloc

 

Bij een te lage stikstofbemesting kan daalt de hoeveelheid kalium, calcium, magnesium, natrium en koper. Bij klaver in het grasland is er meer koper, magnesium en calcium beschikbaar maar juist minder mangaan en natrium. (Handleiding Mineralenvoorziening Rundvee, 2005).

Gebruik dan AgriBloc om het eventuele tekort aan mangaan en andere mineralen en sporenelementen op een makkelijke manier aan te vullen.

 

 

Het weer speelt ook een grote rol (hoeveelheid zon, regen en temperatuur). Bij tekorten aan mineralen, zoals magnesium en koper kan kopziekte ontstaan, zeker in de eerste weken van het weideseizoen. Door het droge en koude voorjaar zitten er weinig mineralen in het grasland en zijn de mineralen moeilijker opneembaar.

Vaak ontstaat er rond juni ook nog eens een dip in de voerderwaarde en mineralengehalte in het gras (Wageningen Livestock Research).

De (organische) mineralen (o.a. chelaten) in de Agri Topmixen zijn goed opneembaar, zodat u mogelijke problemen door mineralentekorten kunt voorkomen. Lees hier meer over de Agri Topmixen.

 

Volgens Deckers (2015) blijkt dat ongeveer de helft van het grasland van onvoldoende kwaliteit is voor de huidige melkproductie. Bij een onbalans in de voederwaarde van gras stijgt het ammoniak en ureum gehalte in de koe (Handboek Melkveehouderij), dit kan zorgen voor een slechtere voeropname, verminderde vruchtbaarheid en vergiftiging (Handleiding Mineralenvoorziening Rundvee, 2005). Agri Yeast zorgt voor betere omzetting van lactaat en ammoniak. Lees hier meer over Agri Yeast.

 

Agri Nutrition heeft ook mineralenmixen plus gisten in het assortiment. Zo heeft u alle voordelen in één product. Lees hier meer.

 

Onze adviseurs komen graag bij u langs om te bespreken welke mineralenmixen van Agri Nutrition het beste bij uw bedrijfssituatie passen. Klik hier voor een adviseur bij u in de buurt. 

 

  

 

 


 


Ga terug naar het overzicht