1
U bevindt zich hier: Nederlands | Veehouders | Actueel | Hittestress beïnvloedt melkproductie

Hittestress beïnvloedt melkproductie

Een koe verliest in Nederland gemiddeld zo’n 150 tot 250 kg melk per jaar als gevolg van hittestress, afhankelijk van het rantsoen en de bedrijfsomstandigheden. Het aantal warme dagen ( >20 C) was in de jaren '80 nog 83, de afgelopen jaren is het aantal opgelopen naar ruim 115. Een spectaculaire stijging van maar liefst 32 dagen per jaar. Voor 2018 staat er op dit moment al een record van ruim 100 warme dagen genoteerd!


Melkproductiedaling is het gevolg van een lagere voeropname en een groter verbruik van glucose in het lichaam, hierdoor is er minder glucose beschikbaar voor melksuiker.
Tevens gaat de koe spieren afbreken en stopt met het mobiliseren van lichaamsvet. Hierdoor ontstaan lage vet en eiwitgehalten en kan er een hoog ureumgehalte waargenomen worden.


Vanuit de koe gezien is een lagere voeropname bij koeien met hittestress een nuttige aanpassing. Minder voeropname betekent minder fermentatiewarmte uit de pens en die hoeft de koe ook niet kwijt te raken. Door minder voeropname en eerst gelijkblijvende productie, komen koeien in negatieve energiebalans, en met als gevolg slepende melkziekte door het aanspreken van zijn eigen vetreserves.

 

Toch blijkt dat onder hittestress omstandigheden de koe een aanpassing doet en juist zijn vetreserves minder vrij laat komen, omdat vet als energiebron juist meer warmte genereert dan glucose. Het voeren van vetten is onder hittestress omstandigheden niet effectief voor de energievoorziening en warmte ontwikkeling. Toediening van suikers zou dan een beter alternatief kunnen zijn, aangevuld met zouten. Er treedt namelijk verlies van mineralen op via afkoeling via de tong, koeien kunnen nauwelijks zweten en ze verliezen zo 20-25 L waterdamp per dag.


De combiproducten van Agri Nutrition, Agri Yeast gecombineerd met vitaminen en mineralen zorgen voor meer voedingsstoffen uit het ruwvoer, waaronder suikers en de vitaminen en mineralen mixen zijn zo samengesteld dat ze de tekorten, door verlies waterdamp, aanvullen en de extra B vitamines Niacine en Thiamine zorgen voor een verbeterde energiehuishouding.


Ga terug naar het overzicht