1
U bevindt zich hier: Nederlands | Veehouders | Actueel | E.Coli in water

E.Coli in water

Voor 1 kg melk is er 1020 kg water nodig. Per dag drinkt een koe 100-170 liter water, verdeeld over 10-15 drinkmomenten per dag. Een koe kan wel 20 liter per minuut drinken. Een geit drinkt 2-24 liter. Op uw bedrijf gebruikt u tussen de 190- 1500 liter water per dag als drinkwater voor koeien en geiten maar ook voor het schoonspuiten van de stallen en bijvoorbeeld door het gebruik van sprinklers tijdens hittestress (P.J. Kononoff en K.J Clark, 2016; Van Eenige et al., 2013; Hegen, 2016).

Dit zijn dus heel veel momenten waarop uw vee een infectie kan oplopen door de ziekteverwekkende bacteriën in het water.

 

Meer dan 50% van het water en  de drinkplekken bevat veel bacteriën of chemische middelen, dit verhoogt de kans op pens- en gezondheidsproblemen.  Zogenaamde biofilms vormen een voedingslaag voor bacteriën in drinkbakken en leidingen.  Het schoonmaken van drinkbakken en leidingen verwijdert niet alle bacteriën. Daarnaast kan het schoonmaken van de leidingen met middelen ook het pens milieu van de koe en geit verstoren.

De prebiotische producten van Agri Nutrition op basis van Saccharomyces cerevisiae helpen op een natuurlijke manier om de infectiekans te verlagen. Lees hier meer.

 

In water kan veel E. Coli voorkomen, zeker in slootwater en RVS waterbakken (Van Eenige et al., 2013; Hegen, 2016). Uit onderzoek blijkt dat in drinkbakken het kiemgetal 25x hoger is en er 850% (9x) meer E. Coli voorkomt dan in de bron (Eurofins Agro).  E. Coli is ook een indicator voor andere ziekteverwekkende bacteriën. Door diarree neemt de kans op meer E.Coli besmettingen toe vanwege o.a. vervuilde waterbakken door mestspetters.  E. Coli kan leiden tot ernstige klinische mastitis. Klinische mastitis kan zorgen voor hoge kosten van meer dan € 200,00 per geval aan behandelingen, hogere werklast en wachttijden. Daarnaast kan een slechte waterkwaliteit er voor zorgen dat de voeropname daalt, de melkproductie fors afneemt en de diergezondheid slechter wordt (Peeters, 2014; Van Eenige et al., 2013). Bovendien is er een indirect verband tussen een slechte (microbiologische)waterkwaliteit en pensverzuringen (Van Eenige et al., 2013). De gevolgen van pensverzuring zijn niet altijd direct zichtbaar, zo werkt de lever slechter en is er een verminderde vruchtbaarheid en lagere weerstand. Dit kan zorgen voor hoge kosten van meer dan € 200,00 per jaar en een hoger afvoerpercentage.

 

Agri Yeast Booster is speciaal ontwikkeld om problemen door infecties door bacteriën en mycotoxinen (gifstoffen van schimmels) te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen. Zo bespaart u zowel tijd als geld. Lees hier meer.

 

Vitamines en mineralen helpen om de weerstand te verhogen, daarom zijn de Agri Topmixen ontwikkeld. Lees hier meer.

Agri Nutrition heeft ook mineralenmixen plus gisten in het assortiment. Zo heeft u alle voordelen in één product. Lees meer over de Agri Topmixen Yeast  en Agri Topmixen Booster.

 

Vraag uw adviseur om advies welk product u het beste op uw bedrijf in kan zetten. Klik hier voor een adviseur bij u in de buurt. 

 

 

 

 

 


Ga terug naar het overzicht